Tuesday, November 18, 2008

Vaclav Havel


Cred ca multi v-ati intrebat ce face un presedinte cand nu este in campanie, cand nu apare la televizor, cand nu vorbeste populisto-grav despre probleme "de interes national". Cu toata tabloidizarea presei noastre, n-am vazut vreun demers de acest fel pana acum si, sincer, nici n-am vazut pana acum vreun presedinte caruia sa vreau sa-i patrund in intimitate. Vaclav Havel, ultimul presedinte al Cehoslovaciei si primul presedinte al Cehiei, si-a asumat acest rol, punandu-si viata pe tava in filmul Citizen Havel, ce a putut fi vizionat in urma cu o saptamana la Centrul ceh. "N-o sa fiti niciodata atat de aproape de un presedinte," a avertizat gazda Centrului ceh inaintea vizionarii. As zice ca rareori poti fi asa aproape de un om. In film exista inclusiv imagini de la vizita lui Havel in Romania, in timpul presedintiei lui Emil Constantinesu. Calatorind in avionul care-l poarta spre Romania, presedintele Havel isi corecteaza discursul pe care urmeaza sa-l tina in fata Academiei, politichiei si intelighentiei romane cu ocazia primirii titlului Doctor Honoris Causa. "Din cate imi dau seama, toti cei care vin in Romania primesc premiul pe care o sa-l primesc eu", se amuza presedintele. Un film de vazut de catre alegatori, de catre politicieni si de catre cei care erau prea ocupati cu alte lucruri in vremea cand toate lucrurile acelea s-au intamplat; fiindca nu cred ca vom mai avea ocazia prea curand sa intalnim atata onestitate si atata umor din partea unui politician.

3 comments:

Anonymous said...

adevarurile din spatele unui politician nu sint (sau nu trebuie sa fie) intotdeauna negre si urite. ma rog, la politicienii din Ro lucrurile cam asa stau. n-am vazut filmul dar te cred pe cuvind si o sa caut sa-l vizionez si eu.

Anonymous said...

interesant post inainte de alegeri cand tot romanul de rand se ingrijeste mai degraba unde o sa haleasca micu de rigoare de ziua neamului decat unde tre sa stampuleasca!

Noicanimeni said...

Filmul e interesant, postul e modest. Dar poate ca ti-a deschis apetitul sa cauti filmul.