Saturday, February 23, 2008

Educatia sentimentala a bunicii

Un fel de doctor Andrei de pe la 1915, pre numele sau dr. Eraclie Sterian, publica o
Educatia sexelor. Observatiile sale izvorasc adeseori din scrisori primite de la ceea ce dr Eraclie Sterian numeste "tineretul bantuit." Iata o astfel de mostra:
"Onor. Domnule Doctor,
De cate ori am o intalnire cu o femee mai de buna conditie sociala (?) nu pot sa o servesc. Rusinea sau nu stiu ce dracu, face ca organul sexual sa stea in amortire; pe cand daca intalnesc altele ce imi pare ca sunt de acelas nivel cu mine, sunt in tarie si ma port curagios. Nu se poate ca d-v. sa-mi recomandati un medicament ca, luat in timpul unei astfel de imprejurari, sa ma faca sa nu mai cad in rusinea aceasta? Primit, va rog, etc."

Si o mostra din sfaturile celebrului doctor despre ce masuri trebuie sa ia o mama pentru a-si feri fata de nenorociri (capitolul Seducatorii):
"(...) 2) Orice copila, mai ales la varsta pubera, dela 14-18 ani, sa fie mult ocupata intelectual: muzica, pictura, lucrul de mana sa cuprinda o buna parte din tipul liber al fetelor. Nimic nu reecreiaza mai mult decat ocupatiunea randuita; nimic nu scuteste pe om de ispita decat munca sarguitoare intr'un scop bine hotarat.
3) Niciodata fata sa nu fie lasata singura acasa.
4) La plimbari fetele nu vor iesi decat cu parintii lor sau de loc.
5) La zilele onomastice, la petreceri, mama nu va pierde din ochi pe fiica sa. LUare aminte mai ales se cuvine la bauturi. Acum cativa ani, mi-a fost dat sa cunosc un caz in care un pahar, doua de sampanie in plus, au fost de ajuns sa ameteasca mintea unei fete cinstite, fapt de care a vrut sa profite un verisor spre a o deflora, in una din incaperile vecine cu aceea in care oaspetii petreceau.
6) Sa fie cu totul oprite sarutarile- asa zise fratesti- dintre cumnati si cumnatele lui; pe deoparte fiindca aceste sarutari pot fi patimase, pe de alta fiindca pot destepta in sufletul adolescentei sensatiuni neingaduite.
Acestea vor parea cam aspre, e bine insa sa stim ca, fata de maritat ca si mireasa Cezarului nu trebue sa fie nici macar banuita."
Iar cand nu mai are argumente sau cand se jeneaza de goliciunea lor, doctorul citeaza din clasici latini intr-ale sexului, cum e cel din numitul Avicene:
"Et in coitu quidem sunt figurae malae, sicut si ascedat mulier super virum. Figura enim in coitu illa est malla, ex qua tinetur rumex et inflatio et ulcera virgae ejectionis spermatis et dubitatur si curat a liquid in virgam ex parte mulieris. Et scias, quod retentio spermatis in coitu est mala valde." Ingrozitor!
Sa nu uit insa ce era mai important: cartea poarta sublinierile bunicii lui Scoop, care trebuie sa fi citit pe nerasuflate, in sura, ascunsa de privirile strabunicilor.

No comments: