Friday, December 14, 2007

Portret de alegator

Scena 1. V se trezeste pe la 5, face cafeaua pentru el si pentru nevasta inca activa, scoate cainele la plimbare timp de o ora sau o ora jumate atunci cand nu e prea ger, se intoarce acasa si se culca pana pe la 9-10. Doarme el, doarme si cainele. Se trezeste de-a binelea, da drumul la televizor, mai bea o cafea, mai fumeaza cate o tigara, cam din jumatate in jumatate de ora, mananca si se culca la loc. Televizorul merge. Pe ecran se perinda: Mircea Badea, Nety Sandu, Busu, Elodia in reluare, revista presei si ceva stiri sportive. Ca prin vis, V pipaie telecomanda, ii zareste pe toti si zambeste multumit: sunt cu totii acolo. Cainele casca. V se trezeste iar, iarasi o tigara, poate o bere daca se gaseste prin casa, spala vasele. Televizorul merge. V sta. Acele ceasului se invart: parca ieri a fost ultimul episod din Tanar si nelinistit, ce s-o mai fi intamplat cu Brad, ce inmormantare frumoasa a avut Dobrin, Cioaca e sigur vinovat. Imaginile se succed ametitor. V se prabuseste pe fotoliu, cu ochii tintiti in televizor, un firicel de saliva i se prelinge in coltul gurii: e fericit. Cu un ultim efort, strange spasmodic telecomanda si voteaza: Alexandru Arsinel, cel mai bun actor.

Intermezzo. "Noi vindem companiei Coca-Cola timpul creierului uman disponibil. Creierul vostru este cumparat. Creierul vostru nu mai are timp. Capul vostru e plin cu pasari moarte." (Patrick Le Lay via Chloe Delaume, Locuiesc in televizor, editura Art, 2007).

Scena 2. Duminica. V si nevasta au musafiri. Musafirii intra in casa, sunt poftiti pe fotolii, in fata televizorului. Pana fierbe mamaliga, musafirii si familia V fac schimb de impresii. Nimic despre copii, despre familie. Elodia, Columbeanu, Tariceanu si parca Gigi Becali. Se misca incolo si-ncoace, gazda asterne fata de masa, V aduce farfurii si tacamuri, un musafir taie painea, celalalt impacheteaza servetele. Nu se privesc. Cu totii se uita la televizor. Se asaza la masa, sorb dintr-o supa delicioasa, in timp ce privesc la televizor un meci de Liga. De la etajul sase se aude un tanguit. "E balada Elodiei", zice V, am auzit-o si eu azi-noapte. Tacere. O secunda lingurile se opresc din mestecat. Privirile raman totusi in televizor. (...) Doua ore mai tarziu, musafirii si gazdele sunt certate si bosumflate. Nu s-au inteles cine sa tina telecomanda cat erau ocupati cu mestecatul si, din gresala, cainele a apasat un buton si a votat: Gigi Becali, locul doi, categoria politicieni.

Final. "Dupa cum bine stiti, problema este ca aveti capul plin de pasari moarte." (Chloe Delaume)

Si asa au iesit Zece pentru Romania. In direct si in reluare, la Realitatea TV.

No comments: