Tuesday, December 18, 2007

Mihaela Nicola, pe tocurile-cui ale literaturii


Mihaela Nicola, sefa Nicola Porter Novelli- The Group (www.thegroup.ro) s-a pus pe publicat carti. "Pe tocuri", editura Nemira, reprezinta o colectie de articole aparute in diverse reviste si este genul de carte bla bla, in care autoarea scrie fara sa spuna nimic. Crase banalitati intinse pe vreo 200 de pagini, pentru care iti vine sa te duci sa ceri banii inapoi. Pentru ca a platit, Scoop isi permite sa critice. Curiosi sa vedem cum vede noile medii o fosta mare sefa de agentie, am deschis direct la capitolul "Din redactie in blogosfera." Aflam ca autoarea citeste asiduu bloguri de jurnalisti (Tolo, Comanescu), dar si de politicieni (Nastase, Gusa). Adrian Nastase este "viu, nu dezamageste prin abandon si nepasare", in timp ce blogul lui Geoana a devenit "manual nedigerabil, abstract, constipat." Am facut greu slalom printre bla bla-uri si am aflat ca autoarea isi pune probleme de ordin religios: adica de ce doar barbatii pot fi preoti si femeile nu. "Zau ca intelegeam votul bisericesc de blam daca Eva il viola pe Adam. Sau macar daca il hartuia sexual." Daca asta ar fi venit de la Oana Zavoranu, nu m-ar fi mirat, dar asa, se sparie gandul. Socanta este si ierarhia de valori a autoarei. In ultimul capitol, Nicola face un pomelnic al celor pe care ii admira. La gramada, ii regasim in topul personal pe Mircea Badea, Cartarescu, Ion Cristoiu ("cea mai marcanta personalitate a presei din ultimii douazeci de ani"), Bobby Paunescu, Serban Mihailescu alias Miki Spaga, Dan Bittman, Aurora Liiceanu, Bogdan Olteanu ("cumva, candva, va scrie istorie"!!!), familia Nastase, Andreea Marin, Nichita Stanescu, Dan Capatos si tot neamul lor cel adormit. Toata aceasta ciorba de nume, la care adaug cuvintele de lauda venite de la Mihaela Radulescu, Marius Tuca si Floriana Jucan, in prefata & postfata cartii, dau de gandit. Ori Nicola si-a facut prieteni noi, iar parintii ei ar trebui sa stie, ori ca trece printr-o grava criza de identitate si simte nevoia sa se revendice de undeva. Insa chiar si cand porti masura 34, leganatul pe tocurile-cui ale literaturii s-ar putea sa se lase cu o scranteala. Daca nu cumva asta deja s-a intamplat.
Putin background
Mihaela Nicola si Zoltan Szigeti au plecat acum doi ani de la Ogilvy fara prea multe explicatii. Presa vremii (www.hotnews.ro, 4 martie 2005) consemneaza ca ar fi plecat "din cauza asocierii cu PSD. (...) Este vorba de contracte in valoare de cateva milioane de euro pentru publicitate guvernamentala, care au fost puse in legatura cu serviciile facute PSD-ului in calitate de persoane fizice sau prin agentii de publicitate neafiliate companiei. Ogilvy Romania a obtinut fonduri guvernamentale pentru diferite campanii de promovare a unor masuri sociale sau servicii de alt tip. Conform ultimului numar al saptaminalului “Capital”, Mihaela Nicola s-a numarat printre oamenii de imagine ai PSD, impreuna cu un numar de angajati ai Ogilvy Romania. O alta informatie neconfirmata, pe care “Evenimentul zilei” o preia in lipsa unei explicatii oficiale din partea Ogilvy, se leaga de nereguli financiare constatate la celebrul grup de publicitate." Intelegem in felul acesta de ce Miki Spaga este un mare domn, iar Adrian Nastase un mare scriitor.

4 comments:

Anonymous said...

mama, cata rabdare ai avut, sa citesti asemenea b.s. ...eu am vazut cartea, am trecut prin ea rapid (la targ) si m-am crucit.... vezi ca are si FUEGO niste carti- de-a dreptul culegeri de "perle", de mori de ras.

scoop said...

pai a trebuit sa am rabdare. multumesc de recomandari, dar fac excese din astea rar de tot:) totusi, pariez ca Pepe e mai savuros ca M. Nicola, care si-a ambalat totul asa de piaristic ca te apuca somnul de cum o deschizi.

Anonymous said...

http://pharmshop-online.com/

cacat cu ochi =mihaela nicola

Anonymous said...

Hi there would you mind sharing which blog platform you're using? I'm planning to
start my own blog soon but I'm having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looking for something unique.
P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!


my web page online Graduate certificates