Monday, January 7, 2008

Frumusetea care este

Dragilor, au fost ani de zile cand Wall Street Journal a refuzat sa publice fotografii pe prima pagina. In locul lor, celebrele desene, pe care in presa romaneasca le-a adoptat mai intai ZF. Mare chestie, o sa ziceti. Snobisme, ce mare lucru daca nu aveau poze. Nu stiu daca era mare lucru, dar a fost mare lucru ca ziarul a ramas asa zeci de ani, in timp ce in jur vajaia de tabloide. Colorat, carevasazica, egal cam tabloid. In presa romaneasca, nu este suficient ca au umplut pana la refuz paginile publicatiilor. Reclamele acum vand ziarele. Cand s-a lansat, anul trecut, Millennium, toate ziarele de business si nu numai erau imbracate in Millennium. Apoi au urmat si altii sau inaintea lor vor mai fi fost si altii dar parca nu la fel de roz. Si ca rozul sa fie total, astazi, luni, 7 ianuarie, prima pagina a celui mai important si mai serios ziar de afaceri romanesc este 100% o reclama la Nivea. "Frumusetea este mai mult decat un ideal si mai mult decat o idee" etc etc etc. Personal, mi-e dor de un spot tot al ZF, marca Tempo (vezi youtube), care pozitiona ziarul intr-un anume fel, adica inteligent & cu umor, punandu-si in cap cohorte feministe cu basmale pe creier. In loc de reclama aceea, astazi, culmea, ZF gazduieste chiar pe prima pagina ditai reclama la o marca de cosmetice de ingrijire. Feminismul ala prost din 2002 a invins in 2008. Nicio diferenta intre reclamele mizerabile care iau fata cladirilor si acestea care iau fata ziarelor.

3 comments:

Un om...normal said...

Legat de comment-ul tau din blogul lui Alex Radescu "Cat despre biserici, ele sunt pline. Dar doar de turisti", am gasit o chestie care e pe aceeasi tema. O gasesti aici.

Anonymous said...

Am citit, Un om normal. Cum zice si articolul, explicatiile sunt prea firave pentru un fenomen asa de adanc. Afirmatia din final "canadienii nu au avut nevoie de Dumnezeu pentru ca i-au avut pe americani" ma cam sperie. Ma gandesc ce-ar fi fost daca i-am fi avut si noi pe americani atunci cand ii asteptam. Am fi avut McChicken mai devreme, dar nu cred ca s-ar fi golit bisericile. Sigur, cozile la moaste si la aghiazma nu sunt un semn de normalitate, dar pentru cine merge macar putin la Sf Liturghie, vede ca biserica e mai mult decat ce se vede la televizor de cateva ori pe an.

Un om...normal said...

Da, eram curios sa vad si o alta parere. asa cred si eu, daca ar fi venit americanii la noi, nu se goleau bisericile, dar vedeam in mod sigur religia in alt fel. Mai "pragmatic" poate. Si ei au Sunday School, dar nu au atata inghesuiala pe la biserici si calcat in picioare.
Implicarea bisericii in viata politica nu prea e de dorit. Asa cred eu. Si totusi, la noi se intampla parca prea pronuntat.